טענה שכיחה בקרב מתנגדי הקנאביס היא שהשימוש בצמח מערער את היציבות הנפשית ומגביר את הסיכוי ללקות בעתיד בסכיזופרניה.
טענות מעין אלו מסתמכות בעיקר על פסאודו-מחקרים מפוקפקים של גופים בעלי אינטרסים כלכליים.
הנה למשל מחקר בו מרבים לנפנף אנשי הרשות למלחמה בסמים:
המחקר, אשר עקב אחר מעשני מריחואנה במשך 10 שנים, מצא כי יש קשר בין שימוש מתמשך במריחואנה לבין הופעת סימפטומים פסיכוטים.
כך מסכם המחקר:
Conclusion
Cannabis use is a risk factor for the development of incident psychotic symptoms. Continued cannabis use might increase the risk for psychotic disorder by impacting on the persistence of symptoms.
ואולם, בסוף המחקר, באותיות הקטנות, מצויינת העובדה כי המחקר לא בדק אם ישנה היסטוריה מדווחת של מצבים פסיכוטים במשפחות הנבדקים:
Methodological issues
The analyses were not directly adjusted for the possible confounding effects of a family history of psychosis as this information was not available in the EDSP data.
– תמוה?
כנראה שהם לא הספיקו לבדוק זאת במסגרת מגבלת הזמן (10 שנים) של המחקר…
ובכל זאת, הרי ההגיון מחייב לבדוק, קודם כל, אם יש מקרים של התקפים פסיכוטים במשפחה – והעובדה שבדיקה בסיסית זו לא נעשתה, מעוררת ספקות גדולות לגבי אותו מחקר ותוצאותיו…
ד"ר מוטי משיח, סגן מנהל בית החולים הפסיכיאטרי ע"ש אברבנאל, הסביר בדצמבר 2011 בפני חברי הוועדה למלחמה בנגע הסמים של הכנסת:
"מחלת הסכיזופרניה היא מחלה שמתפרצת בגילאי העשרים. היא פורצת ב-1% מהאוכלוסיה.
זה נורא סקסי להגיד 'מגואה לגהה' אבל 'מחולון לאברבנאל', זה פחות מופיע בעיתונים…"
באשר למצב בארץ, ד"ר יהודה ברוך מסר בשנת 2010 כי 5 מתוך 2,700 המטופלים בקנאביס רפואי פיתחו התקפים פסיכוטיים – שיעור של פחות מחמישית האחוז.
אני בטוח שבאמצעות מתן הדרכה מוקדמת וליווי מקצועי מתאים יותר, ניתן היה לצמצם משמעותית את המספר ואולי אף למנוע לחלוטין גם את אותם מקרים בודדים.
עד היום הדרכתי וליוויתי מאות חולים במהלך התנסותם הראשונה עם צמח הקנאביס ומעולם לא נתקלתי במצב בו היה צורך להזעיק התערבות חיצונית:
במקרים הבודדים בהם החולה לקח שאיפה אחת יותר מידי ונכנס עקב כך למצב חרדתי או אף למעין מצב פסיכוטי, די היה בנוכחות שלי ובדברי ההסבר וההרגעה על מנת לסייע לו להתגבר על הפחדים ולהפיק את מירב התועלת הרפואית מהחוויה.
נכון להיום, בדיוק כפי שאף צרכן קנאביס לא פיתח כמיהה להזריק הרואין, כך גם אף חולה שמקבל קנאביס רפואי (מתוך כ- 14,000 חולים בעלי הרישיון) לא פיתח סכיזופרניה.